top of page

Zeep of douchegel? Wat is nu beter?

Wat is nu beter, vaste zeep of vloeibare douchegel? Vaste zeep! "Dat is ouderwets!" hoor ik u denken? Dat klopt: tegenwoordig staan onze badkamers vol plastiek flessen met doucheschuim en shampoo. Toch is er veel te zeggen voor zo'n stuk 'ouderwetse' zeep.

​

Zo leveren al die flessen douchegel en shampoo een berg plastiek-afval op. En hoewel die op zich best wel goed te recycleren zijn gebeurt dit in de praktijk nog steeds veel te weinig. Wist je dat nauwelijks 9% van al het plastiek wordt gerecycleerd? (bron). Vaste zepen zijn makkelijker in papier te verpakken. 

​

Staat er tussen de ingrediënten op jouw fles douchegel ook "polymer"? Dan zit er bovendien ook nog plastiek in de douchegel zelf. (de befaamde microplastics)

​

​

Water transport?

Het hoofdingrediënt van douchegels? Water! Vaak zijn het synthetische samenstellingen vol agressieve schuimopwekkers als SLS en bewaarmiddelen die aangelengd worden met water. Maar liefst 80-85% van je douchegel bestaat uit water. Het is toch te gek dat we ook dat volume water in plastieken flessen verpakken en transporteren terwijl iedereen tegenwoordig toch stromend water in huis heeft?
 

Droogt je huid niet uit van zeep?

Zeep wordt gemaakt van vet, loog en water. De natuurzeep van de Zeperij is gemaakt met koudgeperste, plantaardige oliën. Het percentage olie in onze zepen is dusdanig hoog dat 5 à 10 procent van de gebruikte olie niet verzeept wordt maar als voedend ingrediënt in de zepen aanwezig blijft. Ik maak zeep volgens de cold-process formule wat er op neerkomt dat er sowieso een maximale hoeveelheid van de voedende eigenschappen van de oliën ten alle tijde bewaard blijft.

 

Palmolie?

Vaak bevatten douchegels en industriële zepen palmolie. Doordat dit een goedkope olie is wordt ze gebruikt in talloze voedsel- en cosmeticaproducten. De immer stijgende vraag naar deze olie zorgt ervoor dat men voor de aanleg van nieuwe oliepalmplantages grote stukken regenwoud blijft kappen, met alle gevolgen van dien. Hoewel meer en meer bedrijven beweren dat hun palmolie "duurzaam" geteeld wordt blijft het in de meeste gevallen erg moeilijk om dat te controleren. Het is vaak een schimmige industrie waar duistere figuren met cijfers goochelen. Als artisanale zeepmaker kies ik er voor om niet met palmolie te werken. Ik verkies om te werken met hoogwaardige oliën die bovendien liefst biologisch én op een ethische manier geteeld worden.

​

Vies en plakkerig?

Sommige mensen vinden een stuk zeep onhygiënisch en plakkerig. In een dicht bakje wordt zeep inderdaad plakkerig, maar in vloeibare doucheproducten zitten conserveermiddelen om schimmelen en dergelijke tegen te gaan. Zorg er gewoon voor dat je stuk zeep na gebruik altijd goed kan drogen: een eenvoudige zeephouder is daar de perfecte oplossing voor.

​

De belangrijste voordelen van een blok natuurzeep?

  Een vast blok natuurzeep

  • is makkelijker te verpakken in papier

  • bevat minder water dan vloeibare zepen

  • bevat goede, voedende oliën waardoor je huid gereinigd en gevoed achterblijft

Waarom natuurzeep van de Zeperij en niet de industriële zepen uit de supermarkt?
Dat leg ik je graag op de volgende pagina uit!

pp.jpeg
bottom of page