top of page

WAAROM ZEPERIJ?

pp.jpeg

Hallo!

Ik ben Dave en de Zeperij is mijn klein bedrijfje in volle ontwikkeling. Ik vervaardig alle zepen en shampoos die hier verkocht worden volledig zelf op artisanale wijze. Mijn eerste zeep maakte ik ergens in 2010 en sindsdien heb ik veel geprobeerd, bestudeerd en geperfectioneerd. Ik denk ondertussen wel te mogen zeggen dat ik weet waar ik mee bezig ben. Zo kies ik bewust elk ingrediënt dat in de zepen zit. Maar bijvoorbeeld ook het ontwerp en de verpakking van de zepen is iets waar ik veel belang aan hecht. Ik probeer in mijn producten en manier van produceren en verpakken steeds verantwoorde keuzes te maken waarbij de gebruiker, de milieu-impact en dierenwelzijn altijd voorop staan.

Keuze van de oliën

Ik kies er voor om met 100% plantaardige oliën te werken die, waar mogelijk, van biologische oorsprong zijn. In de keuze van de  gebruikte oliën spelen vele factoren een rol:

  • factoren die de zeep beïnvloeden (hardheid, schuim, geur, structuur, houdbaarheid, ..., ...)

  • effect van de zeep op de huid (vocht-inbrengend, voedend, kalmerend, reinigend, ..., ...)

  • effect op het milieu: ik kies er bewust voor om geen palmolie te gebruiken in mijn zepen. Voor de productie van deze in de cosmetische industrie populaire olie worden elk jaar miljoenen hectaren regenwoud gekapt. En hoewel er tegenwoordig zogenaamd "ecologische" palmolie bestaat blijkt dat in de praktijk vooral neer te komen op gegoochel met cijfers. Ik ben ervan overtuigd dat er voldoende alternatieven voorhanden zijn. Die zijn vaak minder goedkoop (de hoofdreden waarom de industrie zo verzot is op palmolie is dat het zo goedkoop is) maar bijna altijd beter van kwaliteit.  

De toevoegingen

Sommige producten bevatten een of meerdere toevoegingen waaraan een heilzame werking wordt toegeschreven. Gaande van plantaardige toevoegingen zoals brandnetel-extract, kamille, smeerwortel, tarweproteïnen, calendula, ..., ... tot toevoegingen zoals kaolin-klei of matcha thee. Alle toevoegingen zijn uiteraard 100% vegan.​ Bij de ingrediënten staat altijd duidelijk vemeld welke toevoegingen er in het product zitten.

Geur en kleur

Om de producten visueel aantrekkelijk te maken zitten er vaak kleurstoffen in. Deze kleurstoffen kunnen klei zijn, extracten van planten of mica's.

Voor de geur probeer ik, in de mate van het mogelijke, steeds met essentiële oliën of mengsels daarvan te werken. Af en toe gebeurt het dat er een synthetisch parfum gebruikt wordt maar dit is in verwaarloosbare hoeveelheid en wordt steeds vermeld bij de ingrediënten.

logosong_edited.png
bottom of page